H «ΚΡΙΣΗ» στη ζωή των παιδιών μας

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, τα πάντα ανατρέπονται από τη μία στιγμή στην άλλη απρόβλεπτα και απροειδοποίητα. Η ΚΡΙΣΗ από «εξωτερική» γίνεται αναπόφευκτα και «εσωτερική», καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε τις πολλές απαιτήσεις της καθημερινότητας υπό το στενό και ασφυκτικό πλαίσιο έντονου ΑΓΧΟΥΣ επιβίωσης. Αυτό το άγχος αγγίζει και τα παιδιά μας, όσο κι αν προσπαθούμε ως γονείς να τα προστατεύσουμε.

Συγκρούσεις εφήβων, γονέων

3.1.Η έννοια της σύγκρουσης στις διαπροσωπικές σχέσεις

H έννοια της σύγκρουσης, για αρκετούς λόγους, έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος των περισσότερων μελετητών που ασχολούνται με τη διερεύνηση των διαπροσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εγγύτητα, οικειότητα και την ύπαρξη ισχυρού συναισθηματικού δεσμού (π.χ. η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους). Πρώτον, η διαχείριση και ο τρόπος επίλυσης μιας σύγκρουσης αναδεικνύει το χαρακτήρα και την ποιότητα μιας σχέσης περισσότερο αποφασιστικά από οποιαδήποτε άλλη μορφή αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο ατόμων. Επιπλέον, η διαπροσωπική σύγκρουση έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης του ατόμου (Canary, Cupach, & Messman, 1995).

Το διαζύγιο ως διαδικασία και οι επιπτώσεις του στους γονείς

Τα τελευταία χρόνια έχει αναθεωρηθεί η έννοια του διαζυγίου και δεν αποτελεί πλέον ένα μεμονωμένο και περιορισμένο στο χρόνο συμβάν, αλλά μια εξελικτική διαδικασία διάρκειας ετών που περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές τόσο για το κάθε μέλος, όσο και για τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας (Kelly & Emery, 2003). Ξεκινά από τις διαταραγμένες ενδοοικογενειακές σχέσεις που βαθμιαία και κάτω από ορισμένες συνθήκες οδηγούν το οικογενειακό σύστημα σε κρίση και στην τελική απόφαση των γονέων για διαζύγιο (Σταύρου & Χριστογιώργος, 2001).

Μήπως το παιδί μου έχει Μαθησιακές Δυσκολίες;

Αν είναι μέχρι 5 ετών…

 • Καθυστέρηση ομιλίας (μέχρι 2+ ετών λέει λέξεις και φτιάχνει μικρές προτάσεις)
 • Δυσκολία στην απομνημόνευση ποιημάτων και τραγουδιών με ομοιοκαταληξία
 • Σύγχυση λέξεων με ακουστική ομοιότητα, π.χ. μήλο-ξύλο-φύλλο
 • Δυσκολία στην εκτέλεση οδηγιών ή παραγγελμάτων
 • Αδιαφορία για την ακρόαση παραμυθιών
 • Δυσκολία στον προσανατολισμό και την πλευρίωση
 • Δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων (σκοντάφτει, πέφτει, παραπατάει, δυσκολεύεται στη σκάλα ή να ντυθεί μόνο του)
 • Οικογενειακό ιστορικό με δυσκολίες

Ένα αδελφάκι γεννιέται!!!

Τι σημαίνει για το πρωτότοκο παιδί ένα αδελφάκι;

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια δημιουργεί αναπόφευκτα μια «νέα τάξη πραγμάτων», στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν όλα τα μέλη της… συμπεριλαμβάνοντας και το νεαρότερο μέλος της - το πρωτότοκο παιδί της οικογένειας.

Μύθοι και αλήθειες για την αριστεροχειρία…

Οι αριστερόχειρες αποτελούν μια «σημαντική μειονότητα» 500 εκατομμυρίων περίπου ανθρώπων (το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού), που ζουν ανάμεσά μας και ανέκαθεν αντιμετώπιζαν τόσο μικροπροβλήματα στην καθημερινότητά τους, όπως το να ανοίξουν μια κονσέρβα ή να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους όσο και την προκατάληψη που επικρατούσε για το «κακό αριστερό». Μια προκατάληψη που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αριστερόχειρες να υποστούν μεγάλες πιέσεις προκειμένου να μάθουν να χρησιμοποιούν το «καλό δεξί».

Το νεογέννητο αδελφάκι…

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια δημιουργεί αναπόφευκτα μια «νέα τάξη πραγμάτων», στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν όλα τα μέλη της… συμπεριλαμβάνοντας και το νεαρότερο μέλος της - το πρωτότοκο παιδί της οικογένειας.

Το διαζύγιο και οι επιπτώσεις του στα παιδιά

1. Εισαγωγή

Έως και τις αρχές της δεκαετίας του ‘60, το 90% των παιδιών περνούσαν την παιδική και την εφηβική τους ηλικία και με τους δυο γονείς τους, στα πλαίσια μιας πυρηνικής οικογένειας. Στις μέρες μας, αυτό ισχύει μόνο για το 40% των παιδιών στην Αμερική και το 50% στην Αγγλία. Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στη ραγδαία αύξηση των διαζυγίων όσο και στον αυξανόμενο αριθμό των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου (Hetherington & Stanley-Hagan, 1999). Παρόμοια δεδομένα ισχύουν και για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο αριθμός των διαζυγίων το 2004 άγγιξε το 1.000.000 (1 διαζύγιο για κάθε δύο γάμους), ενώ το ένα τρίτο των παιδιών που γεννήθηκαν ήταν παιδιά εκτός γάμου (Eurostat, 2006).

Παιδί και όρια, φροντίδα ή τιμωρία;

Τι είναι τα όρια;

 • Όλα τα «όχι», τα «πρέπει», τα «μη», που λέμε στα παιδιά μας.
 • Οι απαγορεύσεις και οι ευθύνες που τους αναθέτουμε.
 • Οι κανόνες που οργανώνουν τη ζωή όλων των μελών μιας οικογένειας.
 • Ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει το παιδί να αναπτύξει το δυναμικό του – γνωστικό και ψυχοσυναισθηματικό.